YayınlarTürk Vatandaşlığı Kazanım Yolları

Haziran 22, 2022

Dünyada küreselleşmenin ve gelişmenin etkisi ile bireyler vatandaşı olduğu ülke dışında yaşamakta ve hatta başka ülke vatandaşlığı almaktadır. Bireylerin ekonomik temelli nedenlerle farklı ülke vatandaşı olmak istemesi vatandaşlık kazanımının nasıl olduğuna dair soruların merak edilmesine sebep olmuştur. Kişilerin yeni bir hayat için istediği ülke vatandaşlığını alma amacı var iken devletlerin de yatırım, istihdam olarak gördüğü yabancı sermayeyi ülkelerine çekme amacı ile verdiği vatandaşlıklar vardır.

Vatandaşlık kazanım talebinin Türk vatandaşlığı olması halinde hangi kuralların takip edilmesi gerektiği ise aşağıda açıklanmıştır.

I. Yetkili Makam Yolu ile Kazanılması

5267 sayılı Vatandaşlık Kanunu’nun Uygulanmasına Yönelik Yönetmelik Türk vatandaşlığının kazanılmasını doğumla veya sonradan olmak üzere ikiye ayırmıştır. Aşağıda vatandaşlığın sonradan kazanılması konusu mercek altına alınacaktır. Bu bağlamda sonradan kazanım yetkili makam kararı, evlat edinme ve seçme hakkının kullanılması ile mümkündür. Yetkili makam yolu ile vatandaşlığın kazanılmasını da yönetmelik dört alt başlıkta toplamış olup bunlar şöyledir: genel kazanım, istisnai yolla kazanım, yeniden kazanım ve evlenme yolu ile kazanımdır.

A) Türk Vatandaşlığının Genel Yolla Kazanılması

Türk vatandaşlığının genel kurallara bağlı olarak kazanılabilmesi için aşağıda yer alan şartlara uyulması gerekecektir. Aranan şartları şu şekilde sıralanabilir: kendi milli kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre reşit ve ayırt etme gücüne sahip olmaları, başvuru tarihinden geriye doğru kesintisiz Türkiye’de beş yıl ikamet etmeleri, Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile göstermeleri, genel sağlık bakımından tehlike oluşturan bir hastalıklarının bulunmaması, iyi ahlak sahibi olmaları, yeteri kadar Türkçe konuşabilmeleri, Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmaları, millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hallerinin bulunmaması gerekmektedir. Yönetmelik ayrıca hangi belgelerin isteneceğini de 17. madde kapsamında belirtmiştir. Unutulmamalıdır ki tüm sayılan şartları sağlamak kişiye mutlak olarak vatandaşlık kazandırmayacaktır, egemen devletin takdir yetkisi her zaman saklıdır.

B) İstisnai (Yatırım/Gayrimenkul) Yol ile Kazanım

Ülkeler ekonomiyi canlandırmak, iş istihdamını sağlanmak için yabancı sermaye ve yatırımları teşvik etmek amacı ile farklı uygulamalar yapmaktadır. Bunun bir görünümü de yatırım karşılığında vatandaşlık vermek olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler en az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen kişilere vatandaşlık verilebilecektir.

Yabancıların vatandaşlık kazanma amaçlı Türkiye Cumhuriyeti’nde gayrimenkul edinmelerine ilişkin süreç ve koşullardaki gayrimenkul bedeli ise değişmiştir. 5267 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik 13.05.2022 tarihinde 5554 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan değişiklik ile 20. maddenin (b) bendinde Türk vatandaşlığı amaçlı gayrimenkul edinim değerinin 250.000 USD’den 400.000 USD’ye çıkarılması kararlaştırılmıştır. Biraz daha geriye gidecek olur isek 19.09.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı öncesi yatırım veya gayrimenkul edinimi yolu ile kazanılacak vatandaşlıkta belirlenen miktarlar şu an yeniden yapılan değişiklikten de fazlaydı. Örneğin; 12 (b) bendi kapsamında gayrimenkul edinilmesi 2018 değişikliği öncesi 1.000.000 USD iken değişiklik sonrası 250.000 USD’ye kadar düşürülmüş, 2022 değişikliği ile 400.000 USD ‘ye yükseltilmiştir.

400.000 USD değerinde bir gayrimenkul bedeli ile vatandaşlık kazanılması mümkün olup, ön satış sözleşmesi ve ardından tapuda gerçekleşecek satış işlemi ve üç yıl için satılmaz şerhi/taahhüdü verilmesi aranmaktadır.

C) Evlenme Yolu ve Yeniden Vatandaşlığa Geçme Yolu ile Türk Vatandaşlığının Kazanımı

Öncelikle bir Türk vatandaşı ile evlenme kişiye doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar aile birliği içinde yaşama, evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama ve milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama şartlarını yerine getirmek kaydı ile Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.

II. Evlat Edinme ve Seçme Hakkı ile Kazanım

Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kişi, millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla, karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanabilir.

Anne veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden çocuklar da ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

III. Vatandaşlık Edinim Sürecinin ALSP Aracılığıyla Yönetilmesinin Taraflar Bakımından Önemi

Yukarıdaki açıklamalarımız kapsamında vatandaşlık edinme sürecinde talep edilen belge, form, çeviri gibi işlemlerin yasal mevzuat kapsamında toplanabilmesi ve süreç takibinin etkili şekilde yapılabilmesi için teknik ve hukuki alanda uzmanlaşmış deneyimli bir kadrodan profesyonel destek alınması önem arz etmektedir. Bu kapsamda ALSP ekibi teknik ve hukuki alanda uzmanlaşmış profesyonel kadrosuyla başvuru sürecinde ve sonrasında sürecin etkin ve hızlı bir şekilde yönetilmesi için tüm gerekli adımları atmaktadır. Mevzuat kapsamında belgeler, süreler, değişen yönetmelik, karar ve tebliğleri takip etmek önem arz etmekte olup bu süreç ALSP aracılığıyla alanında uzman kadrosu ile sürecin yönetimini sağlamakta, böylece yürütülen süreç neticesinde olumlu sonuçlar almak için çalışmalarını sürdürmektedir.

IV. Hizmetlerimiz

  • Gayrimenkul yolu ile kazanılacak vatandaşlık işlemleri için tarafımızca gayrimenkulün taşınmaz üzerinde satışı engelleyecek ipotek, haciz gibi herhangi bir kısıtlamasının olup olmadığını bildiren bir hukuki inceleme raporu hazırlanmaktadır. Alıcıyı koruyan ön satış sözleşmesi de düzenlenmektedir ve gerekli belgeler toplanmaktadır Alınacak belgeler, hangi makamdan alınacağı, sonrasında nereye başvurulacağı oldukça karışıktır. Bu nedenle teknik ve hukuki bilgi birikimi olan ALSP ekibi sizin için bu adımları atıp, takip edecektir.
  • Evlenme yolu ile vatandaşlık kazanmada doldurulacak olan form ve gerekli evrakların noter onaylı çevirileri ile kurumlara başvuru özel vekaletname ile ALSP ekibi tarafından yapılabilecektir.
  • Seçme hakkı ile kazanılacak vatandaşlık için Türk vatandaşlığından çıkıldıktan sonra edilen vatandaşlığın belgeleri ve doldurulacak formlar düzenlenen özel vekaletname ile ALSP ekibi tarafından yapılabilecektir.
  • Evlat edinme yolu ile vatandaşlığın kazanılmasında yabancı makamlardan alınan belgeler ve doldurulması gereken formlar tarafımızca yapılmaktadır.